
Ești pe net? Deci poți fi manipulat!
Manipularea prin intermediul noilor media a fost întotdeauna parte a războaielor informaționale, dar, odată cu dezvoltarea rețelelor de socializare, acest mod de manipulare și propagandă a devenit un inamic de temut pentru fiecare dintre noi.
Zilnic suntem bombardați cu diverse știri, distribuite de alți utilizatori ai rețelelor de socializare, care în multe cazuri sunt false sau conțin abordări unilaterale.
Pentru a ne informa corect este foarte important să nu devenim victime ale manipulării, oricare ar fi motivele păpușarilor din umbră.
Potrivit Victoriei Romaniuk de la portalul stopfake.org, pentru a ne opune manipulării din mediul on-line trebuie să facem cinci pași simpli.
Primul pas e să ne informăm din surse credibile. Este necesar să avem o listă cu aceste surse, listă pe care o putem face, de exemplu, în baza unor rapoarte de monitorizare a mass-media, elaborate de Centrul pentru Jurnalism Independent sau de către alte organizații de profil. De obicei, aceste rapoarte de monitorizare scot în evidență foarte clar atât instituțiile media credibile cât și cele care nu au credibilitate.
Al doilea pas este să nu credem orbește tuturor informațiilor difuzate de sursele cu o reputație bună. De multe ori chiar și mijloacele de informare serioase cad în capcana manipulării. De aceasta e important să ne informăm din mai multe surse on-line în care avem încredere.
Al treilea pas este să nu ne lăsăm conduși de emoții. Dacă o știre îți produce din start emoții puternice este foarte probabil că e vorba de o știre falsă. În acest caz e necesar să ne calmăm, să așteptăm și să urmărim ce se întâmplă în continuare.
Al patrulea pas, pe care trebuie să-l facem, este să citim știrea până la final. Dacă vrem să o repostăm, nu e tocmai bine să tragem concluzii doar din titlu sau primul alineat. De cele mai multe ori, un titlu puternic poate fi manipulator și cu referință la o opinie subiectivă sau la un fapt scos din context.
Și pasul cu numărul cinci – analizăm și verificăm! Trebuie neapărat să vedem cum au dat aceeași știre și alte surse media. Dacă e posibil, ar trebui să aflăm cine e proprietarul portalului și cine sunt autorii știrilor. De cele mai multe ori, site-urile de știri false ascund numele proprietarului iar știrile fie nu sunt semnate, fie sunt semnate cu pseudonim.
Deci nu este chiar atât de dificil să ne informăm corect și din surse demne de încredere.
Leave a Comment